Чарівна

Краса, любов, мудрість

Сочевиця. Вирощування і догляд

Сочевиця - трав'яниста однорічна рослина, відноситься до сімейства Бобові. Рід Сочевиця включає п'ять видів, один з яких - сочевиця звичайна або харчова.

У воєнний час і в голодні роки сочевиця рятувала багатьох людей від голоду. У літніх людей вона до сих пір асоціюється з важкими військовими часом.

Зараз же широко її використовують в бідних країнах: Індії, Пакистані та деяких інших. Однак вирощують цю культуру і в високорозвинених країнах: Канаді, Австралії і т.д. Дрібнонасінні сорти сочевиці згодовують тваринам. Причому йдуть в вживання зерно, солома, зелень.

Сочевиця є цінним екологічно чистим продуктом, тому вона особливо корисна. Рослина не накопичує в собі нітратів, радіонуклідів та токсичних елементів. Сочевиця містить фолієву кислоту, вітамін В1 і мінеральні речовини (дуже багато заліза). У зерні сочевиці міститься 35% білка, 2,5% олії, більше половини крохмалю, амінокислоти лізин і ізолейцин. У пророщеної сочевиці містяться ще дві важливі амінокислоти: цистеїн і метіонін.

Опис сочевиці

Сочевиця - трав'яниста рослина, у висоту досягає 75 см. Стебло прямостояче, іноді схильний до вилягання, гіллясте, чорнуватий, опушений. Листя складні, парноперисте, складаються з двох - восьми пар овальних листочків. Закінчуються листя невеликим розгалуженим вусиком. Квітки розташовуються на квітконосі по одному - п'ять. Вони дрібні, білого, рожевого або синьо-фіолетового кольору. Найчастіше у квіток білий парус з синіми прожилками. Вегетаційний період сочевиці 75-115 діб. Плід, як у всіх бобових, - боб. У ньому може бути одне, два або три насінини. Забарвлення насіння від зеленуватою до чорної. У них містяться таніни, які і забезпечують зміна забарвлення насіння від збору врожаю до моменту використання (в період зберігання).

Сорти сочевиці

Сортів сочевиці відносно багато. Найбільш поширеними є коричнева і червона сочевиця, сорти Білуга і Пюї.

   1. Коричнева сочевиця варто з усіх сочевиці на першому місці. Саме з неї в Америці (і не тільки) готують овочеві супи з різними травами.
  2. Червона сочевиця дуже швидко розварюється в порівнянні з іншими сочевиці. Її використовують тоді, коли на приготування їжі дуже мало часу. Також з перевареної червоної сочевиці виходить поживна корисна каша.
   3. Сорт Білуга названий так через дрібного насіння. Вони нагадують ікру білуги, такі ж округлі і чорні.
   4. Пюї - сама ароматна з сочевиці. Її називають також сочевиця Французька. Назва «Пюї» вона отримала по французькому місту, в якому вивели даний сорт. Варити Пюї необхідно найдовше сочевиці. Вона дуже хороша в салатах. Має яскравий смак і пряний аромат.

Вирощування сочевиці

    * Сочевиця звичайна холодостійка і вибаглива до вологи. Для вирощування найкраще підійде чорнозем, легкі суглинки або супіски, багаті вапном. Не витримує сочевиця важких, засолених і кислих грунтів.
    * Кращими попередниками послужать озимі культури, а також кукурудза і картопля. Сама сочевиця є хорошим попередником для будь-яких культур (крім бобових), так як збагачує землю азотом.
    * Не рекомендують удобрювати грунт під сочевицею гноєм - це призводить до зниження врожаю зерна. Удобрювати необхідно під час перекопування землі восени або ранньою весною фосфорними і калійними добривами.
    * Сіяти сочевицю можна неглибоко (5-6 см), так як вона не виносить сім'ядолі на поверхню ґрунту. Коли з'являться сходи, сочевицю боронують, щоб знищити бур'яни.
    * Важливо добре поливати сочевицю, вона вимоглива до вологи. Однак в період цвітіння грунт можна перезволожувати, це може привести до хвороб.
    * Необхідно сочевиці тривалий освітлення. Тому краще її садити на південних і південно-західних схилах.
    * Дозрівання плодів у сочевиці відбувається нерівномірно: спочатку - нижні, потім - верхні. Тому прибирання проводиться роздільна, в кілька разів.

Шкідники і хвороби сочевиці

На жаль, у сочевиці дуже багато шкідників, вона схильна до кількох небезпечних хвороб. Всього цього можна уникнути, правильно доглядаючи за нею, дотримуючись прийоми агротехніки. Сочевиця уражається іржею, сірої та білої гнилизною, борошнистою і ложномучністой росою, аскохітозом і антракнозом, фушрношим прив'яданням і бактеріозом корней.Все це краще запобігти, ніж лікувати. З хімічних заходів профілактики рекомендована обробка зелених особин 1% -м розчином бордоської рідини.

Використання сочевиці

    * Чечевицю використовують як харчову та кормову культуру. Худобі згодовують зелені частини сочевиці, солому і дрібне зерно. Недостиглі зерна можна вживати в їжу, вони вважаються навіть смачніше, ніж визріли.
    * З сочевиці готують різні страви: котлети, супи, каші, паштети, пюре, киселі. Причому вони мало відрізняються за поживністю і смаком від м'ясних страв.
    * Часто вирощують і вживають сочевицю в монастирях. Там її їдять в пісні дні. З англійської сочевиця навіть перекладається як «пост».
    * Дуже цінна сочевична крупа і борошно з сочевиці. З борошна сочевиці роблять галети. Вона використовується також при виготовленні какао, кави, шоколаду, печива, цукерок, ковбас.