Чарівна

Краса, любов, мудрість

Пажитник: застосування в кулінарії і корисні

Перше, що спадає на думку при згадці цієї рослини - воно росте в однойменному тибетському місті, тому так і називається - Шамбала, або пажитник. Ви здивуєтеся, але батьківщиною шамбали є Індія, а міста-Шамбали і зовсім не існує на карті.

Пажитник сінної, Хельба, Фенугрек, Чаман- ось деякі з імен, які Шамбала має в різних народності. Це однорічна метрове рослина з маленькими світлими кольорами, які ніжно пахнуть горіхом. Смак у пажитника солодкуватий з гірчинкою, який чи грибами та горіхами. Шамбала входить до складу таких приправ, як каррі, бастурма, хмелі-сунелі.

В Індії пажитник цінується і кладеться в дуже велика кількість страв. Вважається, що Шамбала допомагає в міжособистісних відносинах, роблячи характер людини більш м'яким, а поведінка коректним. А індійські красуні налягають на пажитник, тому що він допомагає їх формам стати більш округлими і жіночними.

Є й одне «але»: в насінні пажитника міститься галактоманнана, що використовується як харчова добавка Е417.

Корисні властивості пажитника

   1. Пажитник може знижувати рівень цукру в крові, має знеболюючий ефект, знімає шлункові спазми і лікує передчасне облисіння. Виразки і фурункули, знижена функція печінки, слабка репродуктивна функція - все це лікується за допомогою пасти або відварів з насіння пажитника.
   2. Так само шамбала прекрасно підтримує силу і енергію в ослабленому організмі, рекомендується при одужанні, при слабкості нервової або дихальної систем.
   3. Насіння шамбали корисні і придатні для вегетаріанців. У них міститься білок, калій, фолієва кислота, фосфор, магній, залізо, кальцій і вітаміни В1, В2, С, РР.

Застосування пажитника в кулінарії

Найчастіше в блюда кладуть насіння шамбали, але і порошком з рослини так само не гребують. Іноді шамбалу попередньо обсмажують. В основному пажитник додають в овочеві та м'ясні і страви з бобових, а так само в соуси, закуски, салати і основні блюда. Чай, кава, алкоголь, кленовий сироп - не виняток. Якщо любите почаювати, тоді рецепт чаю єгипетських богів для вас. У самому Єгипті він користується високою популярністю. Напій має зігріваючий, протизапальну і болезаспокійливу ефектом. Рецепт актуальний для жінок, тому як є ефективним засобом при хворобливому менструальний цикл і дисбактеріозах.

Єгипетський жовтий чай з насіння пажитника

   1. Насіння пажитника добре промийте.
   2. Заварювати дуже просто: 2 або 3 чайні ложки насіння на склянку окропу. Це якщо немає часу. Справжній єгипетський чай потрібно варити 7 хвилин. Тільки тоді вийде чарівна східна казка.
   3. З добавок - молоко, лимон, імбир або мед - кому що подобається.

Такий чай допомагає при застудах, бронхітах, астмі, запалень легенів. Також чудово освіжає в спеку.

Казковий пажитник може перетворити і блюдо і чаювання в неймовірну подорож з перевтіленням. Це, до речі, відмінна ідея для тематичної вечірки. Якщо вам раптом захочеться перенестися в Стародавній Єгипет або Індію, заваріть чаю і влаштуйтеся в затишному кріслі, все інше зробить ваше уяву. Вдалого подорожі разом з Шамбалою!