Чарівна

Краса, любов, мудрість

Брусниця на зиму

Брусниця - чагарник, що росте в болотистій місцевості. Брусниця справжня цар-ягода, і щоб зберегти її на зиму з брусниці готують різні варення, соки, брусницю мочать, сушать, заморожують і навіть зберігають в свіжому вигляді.

Корисні властивості брусниці

    * Підсилює апетит;
    * Нормалізує травлення;
    * Відновлює кров;
    * Зміцнює стінки судин;
    * Має сечогінну дію;
    * Дезінфікує;
    * Відновлює обмін речовин;
    * Виводить токсини;
    * Жовчогінну засіб;
    * Допомагає в боротьбі з ревматизмом.

Багатьма корисними властивостями так само іобладает сік брусниці. Всю зиму з заготовлених ягід можна готувати вітамінні морси. Якщо додати в брусничний сік мед, то такий засіб ефективно при кашлі. Сироп з брусниці - це прекрасна приправа до м'ясних страв, додають такі ягідки і до квашеній капусті для смаку, ними можна прикрашати торти і тістечка.

Рецепти з брусникі

Квашена брусниця на зиму

Промийте ягоди під холодною водою, дайте воді стекти. Після залийте брусницю сиропом, приготованим з розрахунку на 1 кілограм ягід літр води, 2 ст.л. цукру, ½ ч.л. солі. За смаком в сироп можна покласти корицю і гвоздику. Сироп потрібно кип'ятити не менш 10 хвилин, потім зняти з нього піну. Ягоди брусниці складаємо в банки і заливаємо остиглим сиропом. Замість кришок використовуйте пергаментний папір. Зберігати мочену брусницю слід в прохолодному місці. Додавати мочену брусницю можна до м'яса, салатів.

Як приготувати варення з брусниці?

Брусницю на кілька хвилин заливаємо гарячою кип'яченою водою. Даємо воді стекти, потім брусниця кладеться в таз, заливається готовим сиропом. Сироп для варення готується з розрахунку на кілограм брусниці дві склянки води, півтора кілограма цукру. Можна додати в варення інші фрукти, наприклад яблука і груші. Якщо Ви вирішили готувати варення з фруктами, то спочатку їх потрібно проварити в сиропі, а потім вже додати в тазик з варенням ягоди брусниці. Додасть пікантний смак варення цедра апельсина і лимона. Перед закінченням варіння у варення можна додати листя м'яти, липи, пелюстки троянд. Щоб вийшло повидло, потрібно просто збільшити час уварювання.

Як приготувати желе з ягід?

У тазику варимо ягоди брусниці у власному соку до тих пір, поки вони не почнуть лопатися. Готову масу потрібно процідити, щоб не залишилося міздрі від ягід. На 1 склянку готового соку потрібно покласти склянку меду або цукру і продовжувати варити брусницю до желеподібної маси. Желе з брусниці не тільки ласощі, але і приправа до м'ясних страв.

Як правильно парити брусницю?

Парена брусниця готується за старовинним російським рецепти. Ягоди потрібно перебрати, засипати в каструлю і поставити в духовку або російську піч на пару годин. Зберігати парену брусницю потрібно в стерилізованої посуді навіть під поліетиленовими кришками. Холод для зберігання такої брусниці не є обов'язковою умовою. З пареної брусниці готують морс з додаванням цукру.

Компот з брусниці

Ягоди перебираємо, зсипали в банки, заливаємо сиропом з розрахунку на 3 літри води 1 кілограм цукру. Банки закатати і стерилізувати не менш 20 хвилин.

Сік з брусниці

Видалити з брусниці домішки, прокип'ятити. Після дати брусниці настоятися пару годин, потім викласти на сито, за ніч сік повинен стекти. На другий день в сік потрібно додати цукор з розрахунку на 2 частини соку 1 частина цукру і прокип'ятити його 10 хвилин. Сік заливаємо в банки і стерилізуємо. Час стерилізації залежить від обсягу банки. Літрова банка з соком повинна «варитися" не менше 35 хвилин. Після банки закочує.

Але найкраще брусниця зберігає корисні властивості, якщо її не піддавати термічній обробці. Брусниця багата аскорбіновою кислотою, яка при температурі руйнується. Навіть, якщо брусницю не варити, вона може зберігатися всю зиму в прохолодному місці.
Кілька порад щодо зберігання брусниці:

   1. Можна замочити брусницю в холодній підцукровані воді і так зберігати всю зиму. Замочений брусниця сприяє зниженню тиску і лікує застуду.
   2. Можна при замочуванні брусниці не використовувати цукор, а просто залі її джерельною водою.
   3. Заморожена брусниця також зберігає всі вітаміни.
   4. Перекрутіть брусницю з цукром або медом і зберігайте її в холодильнику.

Брусниця у власному соку

Для приготування Вам буде потрібно дерев'яний бочонок. Промиту і злегка підсушену брусницю потрібно засипати в бочонок шаром 10 сантиметрів. Після потрібно злегка здавити ягоди, поки вони не дадуть сік. Кожен наступний шар трамбуємо до появи соку, так до заповнення тари. Зверху в бочонок можна покласти коло, як кола можна використовувати дерев'яну дошку, на яку слід покласти цеглу в целофані. Перед вживанням брусницю можна присмачити цукром. Підходить брусниця у власному соку для приготування десертів, киселів і морсів. Зберігати її потрібно в холоді.

Як приготувати брусничну воду?

Зібрану брусницю засипати в ємності, найкраще підійдуть п'ятилітрові банки, залити охолодженою водою з цукром. Сироп для заливки готується з розрахунку на 3 літри кип'яченої води 1 стакан цукру і трохи кориці. Банки закрити кришкою і не чіпати місяць. Після брусничная вода готова до вживання.

Від яких хвороб допомагає брусниця

    * Гіпертонія;
    * Атеросклероз;
    * Гастрит;
    * Цукровий діабет;
    * Застуда;
    * Артрит;
    * Хвороби нирок.

Брусниця в косметології

Корисні речовини містять не тільки плоди, а й листя чагарника. Екстракти і відвари використовують в косметології для боротьби з випаданням волосся і лупою. Маска з брусниці має омолоджуючу дію.

Що входить до складу брусниці?

   1. Сахара;
   2. Матеріали дубильні речовини;
   3. Вітамін В2;
   4. Марганець;
   5. Вітаміни С і Е;
   6. Катехіни;
   7. Мінеральні солі;
   8. Пектини;
   9. Ефірні масла;
  10. Мідь;
  11. Глікозиди;
  12. Органічні кислоти, в тому числі аскорбінова і бензойна.

Кому брусниця протипоказана?

    * Тим, у кого підвищена кислотність;
    * Хворим холециститом;
    * Людям з виразковими хворобами.