Чарівна

Краса, любов, мудрість

Замороження овочів в домашніх умовах

Є чимало способів заготівлі овочів на зимовий період. Але ж часом так хочеться, щоб вживані продукти були зовсім не консервованими, а свіжими. Для таких випадків було придумано рішення - заморозка. Якщо правильно її провести, то ви отримаєте до свого столу свіжі овочі навіть взимку.

Загальні правила заморозки продуктів

    * Щоб здійснити правильне заморожування, необхідно як слід підготувати плоди. Вони повинні бути чистими, і до того ж не повинні займати занадто багато місця в морозильній камері. Наприклад, перш ніж заморозити абрикоси, позбавте їх від кісточки, а перець від серцевини. З іншими продуктами поступайте аналогічно.

    * Не менш важливо правильно вибрати ємність для заморожування. В якості таких своєрідних форм для формування брикетів можуть послужити консервні баночки або форми для льоду з витягнутими перегородками. Краще, якщо ці форми будуть не круглими, а прямокутними. В цьому випадку простір морозилки буде використовуватися більш раціонально.
    * Форми повинні бути висотою приблизно п'ять-шість сантиметрів, так як в занадто високих формочках продукти будуть заморожувати занадто довго, а в низьких формах шар продукту виходить занадто тонким. У ці ємності необхідно щільно укласти продукт так, щоб до краю залишалося чотири-п'ять міліметрів. Після того, як продукти повністю замороження, форму з ними потрібно вийняти з морозилки і тримати кілька секунд під струменем теплої води, щоб краю брикету відстали від посуду. Потім, перевернувши посуд і злегка постукавши по її дну, ви з легкістю отримаєте звідти брикет, який необхідно відразу помістити, наприклад, в целофан і знову відправити в холодильник для подальшого зберігання.
    * Слід пам'ятати, що для заморожених продуктів шкідливий будь-який контакт з повітрям, тому їх потрібно ретельно закупорювати. Чим менше ваші продукти будуть взаємодіяти з повітрям, тим краще збережеться їх якість. І ще одне, багатьом відоме правило: ніколи не ставте в холодильник продукти, які не встигли охолонути після теплової обробки. Це може нашкодити і техніці, і самого продукту.

Як заморозити овочі в домашніх умовах?

Для заморозки різних продуктів ви можете використовувати свій домашній холодильник. У ньому можна таким чином зберігати напівфабрикати м'ясні чи рибні, готові перші або другі страви, а також різні фрукти, ягоди та овочі.

    * Щоб добре заморозити овочі, робити це потрібно, коли овочі максимально свіжі. Саме тоді вони збережуть більшість корисних властивостей.
    * Практично всі овочі, крім цибулі та солодкого перцю, перед заморожуванням необхідно бланшувати. Цибулю і перець можна просто порізати, не вдаючись до бланшіровке. Цей процес необхідний для того, щоб перешкодити подальшому розвитку плода. При заморожуванні без бланшировки розвиток плода все одно триватиме, незважаючи на те, що таким чином, застосовується сильний холод. Продовження процесу дозрівання може призвести до втрати овочем свіжості його смаку, і може зробити плід безбарвним і твердим.
    * Процес бланшування складається з двох етапів. Спочатку овочі необхідно помістити в киплячу воду. Перебувати при такій температурі вони повинні певний час, яке буде змінюватися в залежності від величини і виду плода. Після того, як овоч відбув своє в окропі, його різко поміщають в холодну воду приблизно на той же час, що і в киплячу.
    * Для того, щоб бланшувати овочі, краще використовувати друшляк або металеву сітку. Поміщати в друшляк за один раз потрібно не більше півкілограма овочів. На таку кількість овочів в каструлю необхідно налити п'ять літрів води.
    * Якщо ви бланшіруете листяні овочі, збільште кількість води вдвічі. Тоді листя не будуть злипатися.
    * Воду в каструлі необхідно довести до кипіння. У киплячу воду покладіть друшляк. Каструлю потрібно накрити кришкою і почекати певний час. це дуже важливий фактор. Цвітна капуста повинна кипіти три хвилини, кочення капуста, якщо вона нарізана соломкою - півтори хвилини, якщо шматочками - три хвилини. Баклажанів на кипіння відводиться чотири хвилини, цілої моркви - п'ять хвилин, моркви соломкою - дві хвилини. Дві хвилини потрібно кипіти і кабачків, а грибам - від двох до п'яти хвилин.
    * Після того, як закінчиться час перебування овочів в окропі, їх потрібно остудити, помістивши в холодну, навіть крижану воду. Після того, як ви остудіть овочі, їх необхідно висушити.
    * Потім ви можете поміщати овочі в посуд для заморожування і бланшувати наступну порцію.
    * Що стосується гарячої води, то не змінюючи її, ви можете бланшувати в ній до шести порцій одного і того ж овоча. А ось холодну воду необхідно міняти кожного разу.

Як заморожувати різні овочі?

Різні види овочів за способом своєї заморозки можуть дещо відрізнятися.

* Огірки рекомендується заморожувати, порізавши їх часточками або кружечками і помістивши в герметичну упаковку. Аналогічно роблять і з томатами. Дрібні помідори сорту черрі можна заморожувати і цілком.
    * Якщо ви заморожуєте перець для того, щоб в майбутньому насолодитися цим овочем в фаршированому вигляді, його необхідно залишити цілим, видаливши лише верхню частину і насіння. Для того, щоб економічніше витрачати місце в морозилці, перці потрібно скласти один в інший.
    * Стручкову квасоля потрібно помити, порізати на шматочки довжиною близько двох сантиметрів і заморозити. А от зелений горошок потрібно відправляти в холод розсипом, не забувши попередньо промити і просушити його.
    * Аналогічно заморожують і кукурудзу. Цей овоч потрібно поміщати в морозилку тоді, коли він має ще молочну стиглість.
    * Капусту брокколі бланшувати не варто. Це дуже ніжний овоч. Тому для його заморозки досить розділити капусту на суцвіття, ретельно її промити. Потім висушити, і помістити суцвіття в пакети.

Заморожені овочі повинні зберігати в собі всі ті вітаміни, що і зірвані з грядки. Звичайно, концентрація їх буде все ж дещо менше, але це не завадить вам поповнювати свій запас вітамінів взимку і збагачувати раціон за допомогою смачних овочів.