Чарівна

Краса, любов, мудрість

Як варити український борщ?

Безсумнівно, кожна господиня мріє навчитися варити смачний борщ. В Україні борщ є головним блюдом застілля.

Червоний борщ готували з капустою, буряком, морквою, петрушкою, з другої половини XIX ст. - з картоплею. У святкові дні борщ варили на м'ясній юшці, а в будні - з шматком сала. А при подачі на стіл в особливо урочисті дні борщ забілювали сметаною. Гострий смак надавав борщу гострий стручковий перець. Також стали готувати борщ з квасолею. Червоний борщ широко вживали не тільки як повсякденне блюдо, але і на Різдво, весілля, хрестини, поминки.

Інгредієнти для приготування борщу:

   1. Вода - 5-6 літрів
   2. М'ясо на кісточці (свинина, яловичина, домашня курка) - 500-600 г.
   3. Капуста - ½ качана
   4. Буряк - 1шт.
   5. Морква - 2шт.
   6. Цибуля - 1шт.
   7. Солодкий перець - 1шт.
   8. Картопля - 3шт.
   9. Квасоля - 300-400 г.
  10. Сало - 30-40 м
  11. Спеції (лавровий лист, базилік, чорний і червоний перець)
  12. Петрушка, зелена цибуля

Для соусу:

   1. Сметана - 200-250 г.
   2. Часник - 3 зубчики
   3. Гірчиця - ½ ч.л.
   4. Соєвий соус - 1 ч.л.
   5. Кріп - 1 пучок

Приготування:

    * М'ясо промиваємо водою кілька разів, кладемо в каструлю і заливаємо холодною водою. Ставимо на вогонь і чекаємо, поки підніметься піна, знімаємо її, зменшуємо вогонь, кладемо 1ст.л. солі без верху і варимо 1,5-2 години. Якщо ви берете звичайну квасоля, замочіть її в теплій воді на 1 ч., Промийте, виберете зіпсовані зерна і засипте після того, як закипіло м'ясо. А консервовану квасолю покладіть разом з капустою.
    * Головна особливість українського борщу - червоний колір. Саме для цього обов'язково треба згасити овочі. Буряк, моркву і цибулю вимити, чистимо. Цибулю і моркву ріжемо кубиками. Невеликий шматочок сала обсмажуємо з двох сторін, додаємо рослинного масла, і засмажуємо спочатку цибулю і моркву. Буряк нарізаємо соломкою (можна потерти на тертці, але так буряк швидше втратить свій колір). Додаємо буряк на сковорідку, смажимо без кришки 10 хвилин.
    * Болгарський перець нарізаємо кубиками і кладемо на сковорідку. Перець можна брати і свіжий, і заморожений, взимку можна використовувати перець з консервованого салату «Лечо» (2ст). Коли овочі згасити 10 хвилин, додайте туди сушений базилік 1ч.л., лавровий лист (трохи пам'ятаєте його в руках, щоб він дав аромат) і 2ст томатного соусу (можна брати томатну пасту 1ст.л). Все добре перемішайте, налийте трохи бульйону і тушкуйте під кришкою 20 хвилин.
    * Капусту очистіть від верхніх листів, помийте і дрібно наріжте. Покладіть капусту на 20-30 хвилин в холодну воду, так з неї піде гіркоту.
    * Коли м'ясо сварились, покладіть в бульйон капусту і картоплю, порізану великими кубиками. Якщо капуста зимових сортів, поваріть її 15-20 хвилин, а влітку 10 хв. Покладіть консервовану квасолю. Потім додайте тушковані овочі, підсолити бульйон, якщо треба, додайте чорний і червоний перець на кінчику ножа. Варіть борщ на слабкому вогні 10 хвилин, додайте петрушку і залиште під кришкою на 20 хвилин настоюватися.

Пікантний смак надають борщу грінки з часниковим соусом. Нарізаємо полбатона, обсмажуємо на сковорідці з невеликою кількістю рослинного масла. Сметану викладаємо в маленький салатник, додаємо туди рубаний кріп, 3 зубчики часнику, трохи чорного перцю, соєвий соус, гірчицю. Добре все перемішуємо в єдину масу, додаємо, якщо треба ще соєвий соус або гірчицю.

Борщ наливаємо в тарілку, поруч кладемо грінки, намазані соусом.

Готуйте борщ за цим рецептом, і він завжди буде смачний і насичений. У деяких сім'ях склалася традиція готувати борщ по неділях, тому в кінці тижня всі з нетерпінням чекають справжнього українського борщу.

Кілька практичних порад з приготування борщу

    * Якщо ви любите кислий борщ, можна додавати трохи розсолу, яблука і помідори.
    * А для тих, хто любить солодкий борщ, покладіть в нього 1ст.л. цукру.
   * Якщо хочете отримати насичений червоний колір, тушковані буряки варіть на слабкому вогні не більше 10 хвилин, а для більш жовтого кольору її треба поварити подовше.
    * Замість соусу, можна покласти сметану в борщ, а хліб трохи зажарювати на сковорідці і натирати часником.