Чарівна

Краса, любов, мудрість

Суп-розсольник з перловою крупою: рецепт приготування

Розсольник - рідке гаряче перша страва на кисло-солоній огіркової основі. Остаточно склалося це блюдо в українській кухні досить пізно - лише в середині XIX ст., Приблизно до цього ж часу відноситься і закріплення за ним назви «розсольник».

Склад:

   1. Яловичина - 300-400 г
   2. Перлова крупа - 1 ст.
   3. Зелений горошок - 1б.
   4. Мариновані огірки - 2 шт.
   5. Розсіл - ½ ст.
   6. Картопля - 4-5 шт.
   7. Морква - 1шт.
   8. Лук - 1шт.
   9. Зелень

Приготування:

    * Яловичину нарізаємо кубиками, промиваємо 3-4 рази в холодній воді. У каструлю ємністю 4-5 л наливаємо воду з відступом від краю 5-6 см. Кладемо м'ясо в воду, ставимо на газ. Коли вода закипить, зніміть піну і відразу пригасити вогонь. На повільному вогні вийде гарний прозорий бульйон, а якщо буде сильно кипіти, стане каламутним. Яловичина вариться 60-90 хвилин. Відразу покладіть в м'ясо лавровий лист і засипте пів чайної ложки ароматної приправи, трохи посоліть м'ясо, але врахуйте, що розсіл і огірки теж солоні.
    * Стакан перлової крупи висипте в тарілку, промийте до тих пір, поки вода не стане прозорою, залийте окропом і накрийте. Перловку краще замочити відразу, як поставили бульйон, за цей час вона добре розпарити. Якщо хочете приготувати не дуже густий суп, покладіть менше перлової крупи.
    * Коли м'ясо сварились, покладіть перловку, її треба проварити 20-25 хвилин.
    * Картопля помийте, почистіть і поріжте кубиками, покладіть в бульйон, коли перловка повариться 15 хвилин. Разом з картоплею покладіть зелений горошок, слив з нього воду. Замість консервованого можна брати заморожений горошок.
    * Моркву і цибулю помийте, почистіть, наріжте дрібними кубиками. На сковорідці підігрійте 1 ст.л. рослинного масла і підсмажте овочі.
    * Огірки дрібно наріжте кубиками і покладіть їх у бульйон разом з морквою і цибулею. Додайте в бульйон півсклянки огіркового розсолу, посоліть за смаком.
    * Коли звариться картопля, вимкніть суп і дайте йому настоятися 10-15 хвилин. Розсольник подають зі сметаною, зверху прикрашають зеленню.

 

Поради з приготування супу-розсольнику:

   1. Не варіть розсольник занадто часто, нехай його смак залишиться оригінальним
   2. З готуйте відразу велику порцію, через пару днів він втратить свій унікальний смак
   3. мариновані огірки беріть середнього посолу, не кладіть заграв огірки
   4. обов'язково вливайте трохи розсолу, саме він створює смакові якості супу.