Чарівна

Краса, любов, мудрість

Шипшина при вагітності: за і проти

У такий важливий для кожної жінки період вагітності питання здоров'я стоїть особливо гостро. Будь-які захворювання мами можуть позначитися на майбутнє малюка. Ситуація ускладнюється тим, що жінці в положенні вкрай не рекомендується приймати аптечні медикаменти. Тому доводиться звертатися до природи за допомогою.Шипшина при вагітності - один з найбільш часто використовуваних продуктів. У чому його користь, і від яких проблем він допомагає позбавитися?

Безцінний дар природи

Невеликі червоні ягідки шипшини вживає кожна друга вагітна жінка. Чому це природні ліки так популярно?Плоди шипшини є вмістилищем вітаміну С. При цьому ягідки містять його в рази більше, ніж цитрусові та яблука. Та й апельсинами в період вагітності особливо не побалуешь себе з - за ризику алергічної реакції.

Відвар шипшини - це відмінний препарат для профілактики ГРВІ та інших простудних захворювань. Особливо це актуально в осінньо - зимовий період.

Крім аскорбінової кислоти ягоди містять ще чималий перелік вітамінів і корисних мікроелементів. Шипшина при вагітності - це аналог синтетичних препаратів. Тільки вживати його необхідно в комплексі з іншими корисними продуктами.Шипшина є одним з найбільш відомих сечогінних засобів. Не секрет, що набряки при вагітності - проблема, що стосується багатьох. Особливо на останніх термінах чимало дівчат страждає від затримки рідини в організмі. А адже це не тільки джерело дискомфорту, але й фактор ризику для майбутнього плоду.Внутрішні набряки можуть порушувати кровообіг в плаценті. Відвар шипшини досить ефективно виводить надлишки рідини і знімає набряки.

Кислуватий смак шипшини - прекрасний помічник при токсикозі. Вгамувати ранкову нудоту можна за допомогою такого корисного чаю.

Шипшина при вагітності приймаємо з обережністю

При всій своїй корисності і удаваній безпеки напої з шипшини мають ряд протипоказань. Перед вживанням подібних відварів краще проконсультуватися з лікарем. Пам'ятайте, що вагітність - це не час для експериментів і самолікування.

Хочемо зазначити,що шипшина застосовується виключно в сушеному вигляді. Свіжі ягоди можуть дратувати стінки шлунка. Якщо ви самостійно збираєте плоди, то висушіть їх в тіні і в добре провітрюваному приміщенні. Купити готовий до вживання продукт можна в аптеках, магазинах, на ринку. Радимо перший варіант,так як недобросовісні продавці можуть збирати шипшина вздовж автомобільних доріг або в інших шкідливих умовах.

Шипшина при вагітності може бути протипоказаний при наявності:

  • Захворювань серцево - судинної системи
  • Схильності до утворення тромбів
  • Ниркової недостатності
  • Підвищеній кислотності шлунка
  • Гіпер - або гіпотонії
  • Захворюваннях шкіри
  • Пошкодженої зубної емалі

Хочемо звернути особливу увагу на останній пункт. Через високого вмісту кислот в шипшині, він може руйнувати емаль. Після прийому кошти обов'язково прополощіть ротову порожнину.

Також ретельно стежте за своїм станом. Якщо у вас після вживання шипшини почалися проблеми з шлунково - кишковим трактом, що не рідкість, то відмовтеся від цього продукту. Не забувайте робити вправи.

Шипшина при вагітності: рецепти напоїв і відварів

Настій шипшини

Подрібніть плоди (столова ложка) в кавомолці або ступкою.Тепер залийте масу склянкою окропу. Настоюйте під кришкою протягом години. Далі необхідно процідити настій. Якщо ви - ласун, то поліпшите смак напою цукром або медом.

Відвар шипшини

3 столові ложки ягід помістіть в емальований посуд, і залийте склянкою окропу.Далі знову закип'ятіть суміш і поваріть її на повільному вогні протягом 10 хвилин. Наполягати напій потрібно під кришкою кілька годин (можна залишити на ніч). Також непогано додати у відвар плоди малини. Для смаку і додаткової користі розчиніть чайну ложку меду. Стакан у день такого відвару,розділений на два прийоми - відмінна профілактика авітамінозу та ГРЗ.

Нагадаємо, що шипшина при вагітності - це джерело вітаміну С. Цей елемент дуже нестійкий, тому вживайте настої і відвари протягом доби, поки вітамін не зруйнувався.

Кисіль з шипшини

За 9 місяців вам можуть набриднути чаї з шипшини,тому рекомендуємо урізноманітнити меню. Для киселю вам знадобляться: склянка ягід шипшини, літр води, 2 столові ложки крохмалю, 5 столових ложок цукру, половина чайної ложки лимонної кислоти. Можна за бажанням додавати інші ягоди (малина, полуниця, брусниця).

Залийте шипшина окропом і дайте настоятися 15-30 хвилин.Далі слід прокип'ятити настій і варити 10 хвилин. Тепер залишаємо каструльку на 5-6 годин.

Після процідіть відвар, додайте цукор і лимонну кислоту, знову доведіть до кипіння. Крохмаль розчиніть в половині склянки холодної води і поступово додайте в каструлю. Доводити до кипіння не треба, просто погріти пару хвилин.Розлийте по чашках або піалах, і насолоджуйтеся смачним десертом.

Шипшина при вагітності корисний і деколи незамінний. Якщо у вас немає протипоказань, то сміливо включайте напої з цих ягід в свій щоденний раціон.

Здоров'я і легкої вагітності!